Burobill | BLOM – Co-housingsproject in Merelbeke

BLOM – Co-housingsproject in Merelbeke

Fijne samenwerking met Studiolo architectuur uit Gent voor dit wedstrijdontwerp voor bouwgroep BLOM en Cohousing Projects.

Het masterplan bestaat uit een compacte organisatie van 19 eengezinswoningen (rij- of hoekwoningen) en 4 meergezinswoningen (appartementen). De commons bevinden zich centraal op het terrein en zijn verdeeld over 3 bouwblokken waardoor ook de zone tussen de gebouwen deel wordt van de commons. Het blomplein ligt centraal gekoppeld aan flexparking/workshopruimte en co-living (polyvaltente zaal met keuken).
Aan de randen van het terrein en makkelijke toegankelijk vanaf het Blomplein bevinden zich natuurlijke gemeenschappelijke ruimtes waaronder de zwemvijver, de wadi, de kakelweide, de pretweide en de Blomhal (voormalige serre). Deze Blomhal is een restant van een oude serre van het voormalie bloemen bedrijf.
Door circulair te bouwen en de site aan te passen wordt de serre geintegreerd, evenals de bakstenen. Ook andere serrestructuren worden ingezet op andere plekken op de site, bij pretweide en moestuin.
Er loopt doorheen de site een allemanspad van de straat tot het bos en kasteel achter de site gelegen. Om privacy te garanderen voor de bewoners is het Blomplein verzonken, evenals sommige delen van de co-functies, andere delen bevinden zich dan weer op het dak van de 1ste verdieping, met zicht over het bos.

Zie http://www.burobill.be/portfolio/blom/

 

Tags
Recent Comments
Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *