Burobill | BLOM

BLOM

Wedstrijdontwerp voor voor co-housingsproject te Merelbeke.

 

BLOM is een samenwerking tussen bouwgroep BLOM, Cohousing Projects, BUROBILL en STUDIOLO architectuur, rond Anjer, Pioen, Gerbera en wat hen bindt.

 

Het masterplan bestaat uit een compacte organisatie van 3 gebouwen en veel groen rondomrond. Er zijn 19 eengezinswoningen (rij- of hoekwoningen) en 4 meergezinswoningen (appartementen) voorzien.

 

De commons bevinden zich centraal op het terrein en zijn verdeeld over 3 bouwblokken waardoor ook de zone tussen de gebouwen deel wordt van de commons.

Het blomplein ligt centraal gekoppeld aan flexparking/workshopruimte, co-living (polyvaltente zaal met keuken), kelders, garage, trappen naar omgeving, passerel.

 

Aan de randen van het terrein en makkelijke toegankelijk vanaf het Blomplein bevinden zich natuurlijke gemeenschappelijke ruimtes waaronder de zwemvijver,  de wadi,  de kakelweide, de pretweide en de Blomhal (voormalige serre)

 

Deze Blomhal is een restant van een oude serre van het voormalie bloemen bedrijf.

Door circulair te bouwen en de site aan te passen wordt de serre geintegreerd, evenals de bakstenen. Ook andere serrestructuren worden ingezet op andere plekken op de site, bevij bij pretweide en moestuin.

De bestaande schouw blijft bewaard als landschapselement bij zwemvijver (voorbehoud stabiliteit)

Verder zal er gebruik gemaakt worden van circulaire en ecologisch verantwoorde bouwmaterialen

 

Er loopt doorheen de site een allemanspad van de straat tot het bos en kasteel achter de site gelegen. OM privacy te garanderen voor de bewoners is het Blomplein verzonken, evenals sommige delen van de co-functies, andere delen bevinden zich dan weer op het dak van de 1ste verdieping, met zicht over het bos.  Er komt een rietveld tussen ahet llemanspad en de privé tuinen.

 

Architecturale doelstellingen binnen een hoge woningdichtheid

– Kleinschaligheid : luifels + teruggetrokken 3de bouwlaag

– Individuele expressie en herkenbaarheid : in- en uitspringen van de gevels  – gevelmateriaal

– Zoveel mogelijk grondgebonden woningen (= voordeur in open lucht, op gelijkvloers) : geen plaatsverlies aan gemeenschappelijke gangen rolstoeltoegankelijk

– privé tuinen

 

De gevraagde co-living en co-working functies zitten in ons voorstel niet in een apart paviljoen, maar nestelen zich tussen de woningen, aan het Blomplein. Op die manier houden we het totaal gebouwde volume compacter, en blijft er meer buitenruimte over.

Het Blomplein is een verlenging van het niveau van de parkeergarage, en loopt over in de co-living ruimtes, die georganiseerd zijn op twee niveaus: -1 en 0.

Op de tweede verdieping bevindt zich de co-working. Ze heeft uitzicht op het bos, en is uitgerust met een studio voor logées, die vanzelfsprekend ook als stiltekamer kan dienen.

De 4 bouwlagen zijn verbonden door de lift, die zowel binnen- als buitenruimte bedient. Deze hoek van het Anjer gebouw, inclusief de tussenlaag met appartementen, is hierdoor toegankelijk en bereikbaar voor minder mobiele gebruikers.

 

De fietsenstalling is ontworpen voor 100 gewone fietsen + een aantal grotere stalplaatsen voor bakfietsen. Ze is bereikbaar via de helling en fietsgoot op de buitentrap, of via de inrit van de parkeergarage, beiden met verbinding over het Blomplein.

 

Oriëntatie : indien de tuin niet zuid- of westgericht, is het terras op de 1ste verdieping dit wel

Divers aanbod woningen : door ligging – oriëntatie – uitzicht

 

DUURZAAMHEID / ENERGIE

– luifels tegen oververhitting in zomer – warmtewinsten in winter

– groendaken

o         bufferen regenwater

o         versterken biodiversiteit

o         koelere ruimtes onder het dak

o         beschermt dakdichtingslaag > gaat langer mee

– klimaatbestendig groen

o         beperken wateroverlast > zoveel mogelijk waterdoorlatende verhardingen – bomen – wadi

o         verdroging bodem beperken > veel bomen = veel schaduw

o         beperken van hitte > veel bomen = veel schaduw

o         biodiversiteit versterken > bloemenweide – boomgaard – moestuin – insecten bestuiven de oogst – vele schuilplaatsen voor wildlife (rietveld – hagen – bomen)

–          waterzuivering afvalwater dmv rietveld > overloop in wadi na zuiveringsproces

–          maximale recuperatie regenwater voor hergebruik

–          overloop regenwaterputten in wadi

–          verwarming / koeling / sanitair warm water : geothermie (= bodem-water warmtepomp via geothermische boringen)

o         boringennetwerk te groeperen per cluster, dus 3 groepen

o         warmtepompen : aparte warmtepomp per unit ifv comfort sanitair warm water OF collectief systeem ?

o         afgiftesysteem : vloerverwarming (verwarming + passieve koeling in de zomer)

o         energievraag geothermie : realiseerbaar met zonnepanelen

Opdrachtgever
bouwgroep BLOM
Locatie
Merelbeke
Oppervlakte
1.149m2 bewoonbare oppervlakte
Ontwerp
2021
Fase
Competition
Team
Burobill – Studiolo architectuur