Burobill | Bouwen met baksteen /1/2016 nr 153

Bouwen met baksteen /1/2016 nr 153

Renovatie van een woning in Lede

BUROBILL

Fotos’ : Studio Claerhout

 

Bij deze grondige renovatie is duidelijk gebruik gemaakt van een contrast tussen materialen. Deze bouwkundige keuze van BUROBILL vloeit direct voort uit het ontwerp van het project.

De woning is ingedeeld in splitlevels. De trappen vinden plaats in het centrum van het huis en creëren een scheiding tussen de woonruimten aan de achterzijde en de functionele ruimten aan de straatzijde. De architecten hadden de wens deze “grenslijn” ook aan de buitenzijde van de woning te materialiseren. De donkere gevelsteen en witte leisteen zijn twee zeer contrasterende materialen die deze scheiding voor/achter, in de zijgevels en het dak goed vormgeven.

De architecten hebben het volume van de bestaande constructie verbeterd door de bijgebouwen aan de achterzijde af te breken. Dit gaf de gelegenheid voor het opnieuw vormgeven van de volledige achtergevel, die althans voor wat de oriëntatie betreft het meeste potentieel bood. Dit heeft ook geleid tot een kleine uitbreiding van de vloeroppervlakte en een enigszins asymmetrisch dak.

Aan de straatzijde is een ruimte gereserveerd voor twee parkeerplaatsen. In de inspringende benedenruimte bevindt zich de woonkamer, verborgen achter een claustra. Door de renovatie van deze gevel konden isolatie en een nieuw gevelmetselwerk worden aangebracht.

Een project waarbij het contrast dankzij een volledig atypische combinatie van gevelmaterialen absoluut zeer uitgesproken is, maar dat toch zijn evenwicht heeft weten te vinden.