Burobill | CHE

CHE

ADMINISTRATIEVE HOOFDZETEL – BOEKENWINKEL

balie | wachtruimte | boekenwinkel | bar | polyvalente zaal | documentatiecentrum | kantoren | vergaderzalen | patio | daktuin 

Bij de totale renovatie van dit kantoorgebouw wordt er maximal licht, lucht en groen binnengebracht in het bestaande gebouwencomplex. Om dit te bewerkstelligen word een bestaand tussengebouw afgebroken om plaats te maken voor een groene patio. Ook wordt de bestaande lichtstraat op het dak terug opengemaakt en versterkt met vides tot diep beneden in het gebouw. Boven op het gebouw wordt een groene daktuin voorzien als buitenruimte voor de kantoren. Er wordt een nieuwe aangename en zeer zichtbare inkom gecreërd aan de kant van de Lemonnierlaan. Het gebouw wordt logisch heringedeeld met een open en toegankelijk gedeelte aangepast aan een breed publiek.

Deze verbouwing bevindt zich in centrum Brussel aan één zijde grenzend aan de Lemonnierlaan, aan de andere zijde aan de Kazernestraat. Het complex is een samenstelling van een grote herenwoning en een grote achterbouw met een betonstructuur (jaren ‘60). In dit dense complex ontwerp BUROBILL aangename, lichte ruimtes door het creëren van een patio, en vertikale relaties. Een grote lichtstraat in het dak brengt het licht tot diep in het gebouw. Wanden en vloeren van de betonnestructuur worden verwijderd waardoor grote vides ontstaan en doorzichten mogelijk zijn. Houten ramen in combinatie met geel/witte cementtegels en rode gietvloeren vormen de basis van het ontwerp. De betegelde trap leidt de bezoeker naar de patio en het onthaal op de eerste verdieping. Flexibele kantoorruimtes met gesloten vergaderzalen (met tapijt) zorgen voor een aangename werksfeer.

Ruimterelatieschema: opgesteld tijdens de haalbaarheidsfase als werkdocument diende om met de verschillende gebruikers de wensen en relaties te bespreken. Het pand grenst aan 2  zijden aan de straat en er zijn appatementen vorozien aan de Lemonnierlaan. De verschillende gebruikers krijgen elk hun circulatie routes die op sommige plaatsen overlappen. Het ruimte-relatieschema toont de diverse functies en hun relaties. Gezien een deel van het gebouw publiek toegankelijk is en andere delen niet, diende er nagedacht te worden over de toeganscontrole, circulatieroutes en doorzichten. Zo werd bijvoorbeeld het onthaal op de eerste verdieping geplaatst, direct vanaf de straat toegankelijk met een monumentale trap. Achteraan op het terrein (toegang Kazernestraat) wordt de lift geplaatst als toegang tot de verdiepingen de minderinvaliden. 

Relatie met staat en omgeving: de monumentale trappenhal, de boekenwinkel en de cafetaria zijn een uithangbord naar de man op de straat en zullen deze de voorbijgangers aantrekken. 

BUROBILL heeft een fasering (3 fasen) opgesteld met volledig uitgewerkt planning zodat de kantoorverdiepingen tijdens de werken blijven functioneren welliswaar op een andere verdieping. Dit vereist een duidelijke en heldere communicatie tussen architect, aannemer en opdrachtgever en uiteraard voor een langere uitvoerignsfase.

In de patio krijgt het onthaal een accent en staat zowel de polyvalente zaal als de boekenwinkel direct in contact met de patio waar een boom en groen op termijn de sfeer zal bepalen. 

 

VLOEROPPERVLAKTE 

2.560 m²

BUDGET 

€ 2.603.000 

excl. VAT and fees

FOTOGRAFIE : Stijn Bollaert

ARCHITECT

Burobill   

PARTNERS

Aannemer:  Wocon

Stabiliteit:  Ingenieursbureau Fraeye

Technische doorlichting:  Buro Bouwtechniek