Burobill | Cotonou

Cotonou

Een eengezinswoning in de rand van de hoofdstad van Benin. Cotonou is stad van 1 miljoen met uitgestrekte suburbs enkel bereikbaar met auto of motor langsheen aardewegen.

BUROBILL werd gevraagd om in die groene omgeving een woning te ontwerpen voor een Belgisch-Beninse familie. Na een sitebezoek werd duidelijk dat de stijl zijn inspiratie kan halen uit lokale typologieën. De lokale rode aarde is erg kenmerkend voor het landschap maar ook voor de architectuur.

De huidige situatie bestaat een ommuurd gebied van 20m x 50m. Er is 1 toegang en altijd zon.

Het terrein wordt vermoedelijk in de toekomst in 2 gelijke delen verdeeld waardoor het ontwerp zich op 1 helft bevindt.

We bepalen 2 zones, een publieke zone voor het ontvangen van bezoek aan de voorzijde. En een meer private buitenruimte aan de achterzijde. Beiden staan visueel in verbinding met elkaar.

Als uitgangspunt wordt een grote funderingsplaat voorzien waardoor alle ruimtes van buitenaf toegankelijk zijn, beschut van zon, wind en regen. Twee volumes worden t.o.v. elkaar gepositioneerd en een groot houten dak beschermd het geheel en creëert een rondgang.

De belangrijkste ruimtes op gelijkvloers staan in relatie met elkaar maar zijn toch afsluitbaar: keuken, eetkamer en woonkamer.

2 volumes worden t.o.v. elkaar geplaatst, de ruimte tussen deze volumes vormt de flexspace, onderaan binnen, boven in de buitenlucht. De kamers zijn toegankelijk vanaf deze felxruimte op de verdieping.

De groene omgeving maakt intergaal deel uit van de beleving.