Burobill | LA GRANGE ETRANGE

LA GRANGE ETRANGE

VERBOUWING EN UITBREIDING VAN WONING TOT WONING MET PRAKTIJKRUIMTE

De bestaande woning is een oude lemen vakwerkwoning gelegen in het landelijke Heers.  De bouwheer wou deze woning grondig verbouwen en er een danszaal aanbouwen.

Bij het ontwerp werd het bestaande gabariet van de woning  verdergezet en werd er volop ingezet op de relatie met het omringende landschap. Privacy voor de bouwheer , zien (zicht op het landschap) en gezien worden (door buren) zijn factoren die mee het ontwerp bepaald hebben.

Op het gelijkvloers worden alle slaapkamers, de badkamer en de berging ingericht. Op de verdieping worden de leefruimte en de keuken ingericht.

Bijzondere aandacht werd er besteed aan de materialiteit van het ontwerp. Het bestaande vakwerk en de houten draagbalken worden zoveel mogelijk bewaard en hergebruikt.

Er wordt gekozen om met volhout te werken voor de verdiepingsvloer,alle meubels, schuifdeuren en de keuken. De vloerbekleding op het gelijkvloers bestaat uit blauwe hardstenen tegels.

Het programma voor de uitbreiding met de praktijkruimtes omvat: consultatieruimtes, wachtzaal en een danszaal.

1ste optie: de uitbreiding met danszaal volledig open naar zijn omgeving en zicht op het omringende landschap. 2de optie: de uitbreiding met de danszaal alludeert aan een schuur. De gevel wordt opgetrokken in stenen die ‘dansen’ net als het gebinte van het dak dat door een hoekverdraaiing de ruimte eronder doet bewegen.

Locatie: Heers

(Foto’s Liesbet Goetschalckx)