Burobill | RESIDENTIE X

RESIDENTIE X

NIEUWBOUW VAN EEN MEERGEZINSWONING MET ZORGFUNCTIE

In opdracht van AG Vespa, het Autonoom Gemeentebedrijf Vastgoed en Stadsprojecten Antwerpen, dient een verwaarloosde woning afgebroken en vervangen te worden door nieuwbouw.

De bestaande woning is een halfopen bebouwing met voor- en achtertuin en maat deel uit van een reeks van 11 woningen die qua inplanting en architectuur verwant zijn met de tuinwijken uit de jaren ’20 rond Antwerpen.

De nieuwbouw moest dezelfde ruimtelijke contouren bezitten als de bestaande woning. Op het perceel moet echter op het gelijkvloers een zorgwoning komen en op de verdiepingen een duplexwoning voor een jong gezin.

De bestaande woningrij waar het gebouw nu deel van uitmaakt wordt door middel van het nieuwe ontwerp met kruisdak terug beëindigd en gaat zo een dialoog aan met de andere woninggehelen.

Het gevelmateriaal is opnieuw witte baksteen maar ditmaal worden de stenen zo geplaatst dat ze een herinnering oproepen aan het gebouw dat er eerst stond. Tevens veruitwendigd het baksteenpatroon de structuur van het nieuwe ontwerp. Zo slaat Residentie X een brug tussen heden en verleden.

Opdrachtgever: Stadsontwikkelinsbedrijf AG Vespa
Locatie: Hoboken
Ingenieur Stabiliteit: Ingenieursbureau Van Aelst

Foto’s : Bart Gosselin